Choć wielu osobom wydaje się, że gotowanie na parze to prosty proces, z którym poradzi sobie każdy, w praktyce okazuje się, że aby jedzenie było dobrze ugotowane i straciło jak najmniej witamin i innych mikroelementów, należy przestrzegać kilku ważnych zasad. W przeciwnym razie albo wydłużymy czas gotowania, co może okazać się nieekonomiczne albo sprawimy, że jedzenie się rozgotuje i będzie niesmaczne. Jesteście ciekawi, jak prawidłowo wykorzystać garnek do gotowania na parze? Zachęcamy do lektury.
Trzymaj się tych zasad, a zawsze przygotujesz na parze pyszne i zdrowe posiłki
Mając na uwadze fakt, że wiele osób nie wie, jak dobrze przygotować posiłki na parze, poniżej przedstawimy podstawowe zasady, których należy się trzymać. Dzięki nim nie tylko Wy, ale również Wasi najbliżsi, będziecie mogli zajadać się pysznymi i zdrowymi posiłkami. Zatem zaczynamy:
- W czasy garnka zawsze umieszczajcie tyle wody, aby nie sięgała ona sitka podczas gotowania. Bezpieczna odległość to minimum 2,5 cm.
- Pamiętajcie o idealnym dopasowaniu pokrywki do sitka. Tylko wtedy nie stracicie ciepła, które jest tak potrzebne do prawidłowego przygotowania posiłku.
- Jeśli nie macie doświadczenia w gotowaniu na parze, najlepiej, jeśli będziecie przyrządzać potrawy na jednym sitku, chyba, że znacie dokładny czas gotowania poszczególnych elementów, wówczas ustawiacie sitka w taki sposób – zaraz za garnkiem z wodą te, które gotują się najdłużej, powyżej te, które potrzebują średniego czasu gotowania, na samej górz te, które zrobią się najszybciej.
- Pomiędzy poszczególnymi elementami posiłku zostawcie przestrzenie, które pozwolą krążyć ciepłej parze.