Patelnie żeliwne bardzo często kojarzą nam się z patelniami używanymi w wiejskich domach lub wielopokoleniowych kuchniach. Nic dziwnego, że nasze babcie doceniły patelnie żeliwne – posiadają one szereg zalet, dzięki czemu przewyższają nowoczesne patelnie pokryte specjalistycznymi powłokami.
Żeliwna patelnia – dlaczego warto?
Umiejętne użytkowanie żeliwnej patelni sprawia, że jest to rozwiązanie na długie lata – dobrze zakonserwowane patelnie żeliwne będą niemal niezniszczalne. Przypomnij sobie, ile razy Twoja nowa patelnia pokryta teflonem niemal natychmiast lądowała w koszu z powodu zarysowań; jeśli chodzi o patelnie żeliwne, ten problem w zasadzie nie występuje. Są one wykonane z trwałego materiału odpornego na zarysowania, dlatego jeśli do tej pory zdarzało Ci się niechcący przejechać widelcem po powierzchni patelni, zainwestuj w patelnię wykonaną z żeliwa.
Odpowiednia konserwacja to podstawa
Trwałość nie oznacza jednak, że o patelnię wykonaną z żeliwa nie należy dbać; jeśli ma posłużyć Ci przez długie lata, musisz odpowiednio ją zakonserwować. Patelni żeliwnych nie należy również myć w zmywarce; mało tego – do ich mycia nie można używać także detergentów. Po zakończonym smażeniu sięgnij po druciany zmywak oraz ciepłą wodę – za ich pomocą wyczyścisz nawet oporny brud. Pamiętaj także o tym, że patelnie żeliwne są stosunkowo podatne na działanie rdzy, dlatego po każdym umyciu należy wytrzeć je do sucha oraz zabezpieczyć za pomocą oleju jadalnego. Tak zakonserwowana patelnia będzie służyła w Twojej kuchni przez długie lata.