W każdym domu przydają się naczynia wykonane z różnych tworzyw. Nawet same patelnie mogą być zrobione z kilku materiałów. W naszym wpisie omawiamy tylko ich najbardziej popularne rodzaje. Sprawdź, czy swojej kuchni masz je wszystkie.
Patelnie ceramiczne
Dosyć popularnym rodzajem jest patelnia ceramiczna. Mimo że sporo osób ma ją w swoim domu, to jednak jest ona raczej polecana dla profesjonalistów. Trzeba bowiem szczególnie uważać, aby nie przypalić na niej jedzenia. Ponadto po każdym użyciu należy od razu umyć i wysuszyć takie naczynie, gdyż inaczej uszkodzona zostanie jego powłoka ochronna. Jeśli chcesz sprawić sobie taki produkt, najlepsza będzie patelnia ceramiczna z pokrywką szklaną, umożliwiająca sprawdzenie stanu potrawy w każdym momencie.
Naczynia z teflonu
Jeszcze częściej używane patelnie to te teflonowe. Chyba każdy ma taką w swoim domu. Są to naczynia dość wytrzymałe, chociaż trzeba uważać, aby ich nie zarysować. Niestety, przewracając mięso widelcem, możesz bardzo łatwo uszkodzić powierzchnię teflonu. Lepiej więc nie używać ostrych narzędzi.
Stalowe i aluminiowe patelnie
Istnieją również patelnie aluminiowe, stalowe, żeliwne czy miedziane. Te stalowe są zazwyczaj produktami bardzo dobrej jakości. Ze stali wykonuje się często na przykład patelnie grillowe, ale nie tylko. Z kolei aluminium w kontakcie z jedzeniem jest szkodliwe, dlatego powierzchnię takiego naczynia pokrywa się specjalną powłoką, chroniącą nas przed negatywnym wpływem tego materiału. Warto o tym pamiętać.