Zastanawiasz się, po co Ci kolejna patelnia? Wok to propozycja rodem z kuchni azjatyckiej. Nawet jeśli nie masz zbyt wiele miejsca w swoim mieszkaniu, wygospodaruj trochę powierzchni dla tej dużej patelni o charakterystycznym kształcie. Potrawy przygotowywane w woku nabierają bowiem wyjątkowego aromatu.
Wok: wyjątkowe naczynie
Patelnia wok łączy w sobie funkcjonalność garnka oraz głębokiej patelni. Odpowiednio dopasowana pokrywa będzie umożliwiała swobodne przemieszczanie pary, dzięki czemu wszystkie potrawy nabierają interesującego smaku. Patelnia wok pozwala na duszenie, smażenie, smażenie w ruchu mięsa, warzyw czy makaronu. Specyficzny kształt pozwala na wykorzystanie niewielkiej ilości tłuszczu, więc będzie to również propozycja dla wszystkich zainteresowanych dietetycznymi potrawami. Jeśli masz ochotę na pyszne i zarazem zdrowe potrawy, wybierz woka i sprawdź, jak wiele potraw możesz z jego pomocą przygotować.
Zainwestuj w woka
Dobra patelnia wok powinna mieć stosunkowo cienkie ścianki oraz dużą średnicę brzegów. Niezbędna jest także odpowiednia pokrywka, która będzie idealnie dopasowana do woka. Możesz wybierać spośród wielu kształtów dostosowanych do przygotowywania poszczególnych potraw. Uniwersalną propozycją będzie wok wykonany ze stali nierdzewnej. Tańsze odpowiedniki z aluminium to z kolei lekka propozycja do podgrzewania małych porcji potraw. Będzie stosunkowo krótko trzymał ciepło, jednak doskonale sprawdzi się, jeśli potrzebujesz szybko nagrzewającego się woka o stosunkowo niskiej wadze.