Wady i zalety garnków do gotowania na parze – część II

W poprzednim wpisie zaczęliśmy Was przekonywać do tego, że garnek do gotowania na parze to dobra rzecz. Obiecaliśmy Wam również, że przedstawimy dzisiaj wady, których choć jest niewiele, mogą mieć istotny wpływ na decyzję dotyczącą zakupu wspomnianego garnka. Nie przedłużając – poniżej znajdziecie kolejna za oraz przeciw, które mamy nadzieję pozwolą Wam podjąć odpowiednią decyzję. Zachęcamy do lektury.

Zalet ciąg dalszy

Garnek do gotowania na parze, poza wspomnianymi w poprzednim wpisie, posiada jeszcze kilka, które przedstawiamy poniżej:

  • tego rodzaju garnki wykonane są głównie z wysokiej jakości stali nierdzewnej, co sprawia, że są nie tylko solidne, ale również trwałe;
  • nie przypalają gotowanych produktów;
  • gotowane potrawy są zdrowe i niskokaloryczne, ponieważ do ich przyrządzenia nie potrzeba tłuszczu;
  • posiłki są smaczne i pełne witamin i mikroelementów, poza tym poszczególne elementy nie zmieniają kształtu i koloru;
  • gotowanie na parze trwa znacznie krócej, niż tradycyjne

O wadach słów kilka

Skoro wymieniliśmy zalety, jakimi może poszczycić się garnek do gotowania na parze, wypadałoby również napisać o tym, co może wzbudzić wątpliwości, jeśli chodzi o jego kupno. Mowa oczywiście o wadach. Szczerze powiemy, że nie znaleźliśmy ich dużo, a te, które wymienimy mogą być dla wielu naciągane:

  • nieuważne gotowanie może sprawić, że zniszczymy garnek (np. podczas upadku)
  • wysoka cena niektórych modeli;
  • wybierając garnek emaliowany trzeba mieć na uwadze, że ten może przypalać gotowane potrawy.

Post Author: Angela Kusto