Ostatnie artykuły poświęciliśmy tematowi garnków do gotowania na parze. Dziś natomiast chcielibyśmy podpowiedzieć Wam, jak dzięki temu urządzeniu przyrządzić zdrowy posiłek, który ze smakiem zje cała rodzina. Zapewne zastanawiacie się co jest takiego trudnego w takim gotowaniu? Przecież wystarczy włożyć poszczególne elementy posiłku na sitka, postawić jedno na drugim i uparować i gotowe. Być może wydaje się to łatwe, jednak okazuje się, że tylko stosując się do pewnych zasad, możecie przygotować zdrowy posiłek. Jakie to zasady? O tym napiszemy poniżej.
Wielopoziomowe garnki – dobre, lecz trzeba uważać na nie podczas gotowania
Nie ulega żadnej wątpliwości, że wielopoziomowy garnek do gotowania na parze doskonale sprawdzi się w momencie, kiedy przygotowujemy zdrowy posiłek dla kilkuosobowej rodziny. Należy jednak pamiętać, że różne składowe posiłku ugotują się w różnym czasie. Ta zasada obowiązuje również w momencie, kiedy przygotowujecie posiłek tylko dla siebie. Warto zatem pamiętać, mając wielopoziomowy garnek, w którym przygotowuje się posiłek na parze, aby na samym dnie ułożyć jedzenie, które przyrządza się najdłużej, np. mięso, następnie to, które potrzebuje odrobinę mniej czasu, a na samej górze np. warzywa, które aby były ugotowane, ale nadal chrupiące, potrzebują najmniej pary.
A jak przygotować posiłek? Przede wszystkim należy napełnić garnek wodą. Jeśli dodacie do nich zioła, jedzenie zyska ciekawy aromat. Następnie układamy jedzenie, w kolejności, którą podaliśmy powyżej i gotujemy aż do miękkości poszczególnych elementów. Ot, cała filozofia.