Istnieje wiele sposobów przyrządzania posiłków. Jedne sprzyjają naszemu zdrowiu, a innych lepiej za często nie stosować. Jeśli zastanawiasz się, które techniki gotowania są najbardziej wskazane, zachęcamy do lektury naszego artykułu. Może dowiesz się z niego nowych rzeczy.
Niekorzystne tłuszcze
Smażenie jest jedną z najbardziej popularnych metod przyrządzania posiłków. Nie jest ono jednak najzdrowsze. Co prawda, jeśli przygotowujemy jedzenie na niewielkiej ilości tłuszczu, a do tego użyjemy na przykład jednego ze zdrowych olejów roślinnych, nie jest to wcale zła metoda gotowania. Warto jednak stosować ją zamiennie na przykład z gotowaniem na parze czy pieczeniem. Nieraz przyda się też patelnia beztłuszczowa, na której można przyrządzić chociażby naleśniki. Najgorsze jest smażenie na głębokim oleju. Częste przygotowywanie bogatych w tego typu tłuszcze posiłków może powodować na przykład wzrost poziomu cholesterolu. Lepiej więc stosować różne techniki gotowania zamiennie.
Zróżnicowane metody obróbki
Wykorzystywanie różnych metod obróbki żywności jest korzystne nie tylko dla zdrowia, ale również dla naszych odczuć smakowych. Warto urozmaicać sobie dietę, aby czerpać z jedzenia więcej radości. Przykładowo kotlet schabowy może być nieraz zastąpiony na przykład mięsem pieczonym w piekarniku, a zamiast gotować warzywa w wodzie, można przyrządzić je na parze. Różne techniki gotowania wprowadzają do kuchni powiew świeżości i pozwalają znaleźć więcej radości w trakcie przygotowywania jedzenia.