Płyta indukcyjna – dlaczego warto?

Zastanawiasz się nad zakupem płyty indukcyjnej? To coraz popularniejsze rozwiązanie. Zanim podejmiesz decyzję, zapoznaj się z wszystkimi możliwościami płyty indukcyjnej oraz poznaj jej zalety i wady. Dzięki temu unikniesz nieprzyjemnego zaskoczenia oraz jednocześnie lepiej wykorzystasz potencjał tego sprzętu.

Płyta indukcyjna – zalety

Wiele osób decyduje się na nią, ponieważ z jednej strony zajmuje mniej miejsca niż tradycyjna kuchenka, z drugiej z kolei – przygotowywanie posiłków z jej pomocą będzie o wiele tańsze. To także możliwość łatwiejszego utrzymania powierzchni kuchenki w czystości. Płyta indukcyjna została skonstruowana w taki sposób, że jej powierzchnia nie nagrzewa się w trakcie gotowania; nie musisz obawiać się o przywierające i przypalające się kawałki jedzenia. Warto jednak zwrócić uwagę, że płyta indukcyjna wymaga odpowiednich garnków; niezbędna jest także specjalna patelnia na indukcję.

Naczynia na płytę indukcyjną – jakie?

Patelnia na indukcję powinna być wyposażona w specjalne ferromagnetyczne dno. Jeśli posiadasz wyłącznie tradycyjną patelnię, możesz mieć problem z przygotowaniem posiłku: niezbędna staje się wówczas dodatkowa inwestycja. Podobnie wygląda sprawa z garnkami – one również muszą być dopasowane do możliwości płyty indukcyjnej. Pamiętaj zatem, że jeśli decydujesz się na wymianę kuchenki i zakup płyty indukcyjnej, potrzebna będzie Ci również patelnia na indukcję oraz podstawowy komplet garnków, więc koszt całej inwestycji wzrośnie.

Post Author: Icek Mordechaj