Placówka gastronomiczna – co dokładnie kryje się pod tym pojęciem?

Placówki gastronomiczne – pojęcie to jest obecnie znane praktycznie każdemu z nas. Przechadzając się ulicami miast i mniejszych miejscowości, trudno jest nam nie natknąć się na różnego rodzaju bistra, bary z kebabami tudzież pizzerie. Rosnącym uznaniem cieszą się także bardziej egzotyczne miejsca, takie jak lokale, serwujące dania z kuchni chińskiej, węgierskiej czy też japońskiej. Tym bardziej nie dziwi więc fakt, że coraz więcej osób zastanawia się nad otwarciem własnego biznesu, celując właśnie w branżę gastronomiczną. Planując wynajęcie lokalu, powinniśmy zapoznać się jednak wpierw z najistotniejszymi pojęciami, definiującymi tego typu miejsca. Oto, co należy zatem wiedzieć na ten temat.

Placówki gastronomiczne – pojęcia, które powinniśmy znać

Placówki gastronomiczne, według definicji GUS, to nic innego, jak zakłady lub punkty gastronomiczne typu stałego/sezonowego, skupiające się na przygotowywaniu i sprzedaży posiłków i napojów, zarówno na wynos, jak i na miejscu. Jak zatem widzimy, istnieją dwa typy placówek gastronomicznych. Pojęcia, takie jak punkty oraz zakłady, nie powinny być mylone – mówiąc o zakładzie, mamy na myśli restauracje tudzież kawiarnie. W przeciwieństwie do swoich większych odpowiedników, punkty gastronomiczne świadczą usługi ograniczone, nie posiadając własnej sali konsumpcyjnej ani zaplecza konsumpcyjnego. Zaliczamy do nich chociażby pijalnie czekolady tudzież smażalnie.

Rodzaje zakładów typu żywieniowego

Istnieją różne rodzaje placówek gastronomicznych. Pojęcia z nimi związane są jednak bardzo często mylone. Dla przykładu, słowo „bistro” jest nierzadko używane jako synonim jadłodajni. W rzeczywistości, jadłodajnia jest miejscem, przeznaczonym do żywienia masowego. Menu takich miejsc składa się przeważnie z zestawów obiadowych i innych przygotowanych wcześniej potraw. Z kolei bistro to niewielki lokal gastronomiczny z obsługą bufetowo-kelnerską, stanowiący nierzadko uzupełnienie sieci restauracji. Potrawy popularne, przeważnie w formie samoobsługowej, serwują z kolei bary. Najbardziej złożonym typem lokali są z kolei restauracje z obsługą kelnerską. Są one bogato wyposażone, zaś ich menu są niezwykle zróżnicowane. Warto więc zapamiętać różnice pomiędzy tego typu zakładami, aby uniknąć wszelkich wątpliwości w trakcie otwierania biznesu.

Post Author: Hirek Kruk