Patelnia żeliwna: wady i zalety

Różne rodzaje patelni będą posiadały różne właściwości: jeśli szukasz niezawodnych i praktycznych patelni na długie lata, idealnym rozwiązaniem będą patelnie żeliwne. Są one wyjątkowo wytrzymałe i bardzo długo utrzymują temperaturę. Choć cena będzie wyższa od ceny stalowej czy ceramicznej patelni, to jednak patelnie żeliwne są inwestycją na długie lata.

Zalety patelni żeliwnych

Przede wszystkim patelnie żeliwne pozwalają na wyjątkowo szybkie i proste przygotowanie posiłków ze względu na szybkie i równomierne nagrzewanie. Patelnie wykonane z żeliwa bardzo długo zatrzymują również temperaturę. Są wyjątkowo trwałe: nie musisz obawiać się żadnych uszkodzeń czy deformacji. Doskonale sprawdzą się do przygotowania pieczonych, smażonych czy grillowanych mięs i warzyw oraz do smażenia w głębokim tłuszczu. Potrawy przygotowane z wykorzystaniem patelni żeliwnych zyskują niepowtarzalny smak i aromat.

Wady patelni żeliwnych

Jak każdy rodzaj patelni, również i ten posiada swoje specyficzne wady. Żeliwo, choć trwałe jest jednocześnie kruche: nie jest to materiał odporny na silne uderzenia. Dla wielu osób wadą jest także waga patelni: patelnie żeliwne są wyjątkowo ciężkie. Jeśli zdecydujesz się na zakup takiej patelni musisz również odpowiednio zabezpieczyć ją przed wilgocią: patelnia wykonana z żeliwa wymaga po umyciu dokładnego wysuszenia oraz natłuścić olejem jadalnym. Jeśli chodzi o cenę, patelnia wykonana z żeliwa jest stosunkowo droga, jednak taka inwestycja opłaci się z pewnością, jeśli cenisz sobie jakość i niezawodność.

Post Author: wokipatelnia