Patelnia żeliwna – jaką wybrać?

Jeśli chodzi o patelnie żeliwne, na rynku dostępnych jest wiele propozycji. Nie wszystkie niestety będą jednak wykonane z żeliwa: możesz spotkać także patelnie wykonane z żeliwa z dużą domieszką innych metali. Tego rodzaju patelnie żeliwne będą produktami o wiele niższej jakości.

Patelnia żeliwna – czyli jaka?

Jeśli szukasz dobrej patelni żeliwnej, zwróć uwagę na jej wagę: standardowo wynosi ona ok. 2 – 3 kg. Choć pozornie wydaje się to być wadą, to jednak tak ciężka patelnia wygodnie stoi na kuchence, a Ty nie ryzykujesz przypadkowego przewrócenia patelni, nawet w przypadku potrącenia. Jeśli patelnie żeliwne będą ważyły o wiele mniej – ok. 600 gramów – to z pewnością zostały wykonane z zanieczyszczonej surówki żeliwnej, co bezpośrednio przekłada się na parametry patelni.

Wybieraj wysokiej jakości żeliwo

Sięgając po patelnie wykonane z żeliwa, a nie jego stopów zyskujesz pewność, że wybierasz wysoką jakość i niezawodność na lata. Takie patelnie posiadają gwarancję na kilkadziesiąt lat; ich tańsze odpowiedniki będą ubezpieczone przez producenta jedynie na kilkanaście miesięcy. Patelnie wykonane z żeliwa będą idealnie sprawdzały się w przypadku płyt indukcyjnych, zaś tanie żeliwo z domieszkami – wręcz przeciwnie. Jeśli zatem szukasz patelni o wysokiej jakości, będącej rozwiązaniem na długie lata, wybieraj droższe patelnie wykonane z najlepszego żeliwa. W ten sposób zyskujesz pewność, że sięgasz po niezawodny produkt, którego właściwości pozwolą Ci na przygotowanie smacznego i zdrowego posiłku.

Post Author: wokipatelnia