Interesuje Cię patelnia na indukcję, która posłuży Ci przez długi czas? Postaw na patelnię wykonaną ze stali nierdzewnej. Bez problemu usmażysz na niej kotlety, a dzięki swoim właściwościom jest wręcz niezniszczalna.
Stalowa patelnia – zalety
Stalowa patelnia na indukcję nie posiada żadnej dodatkowej powłoki. To sprawia, że nie zarysujesz jej w żaden sposób oraz bez obaw możesz myć ją w zmywarce. Stal nierdzewna jest odporna na upływ czasu, nie poddaje się korozji oraz nie odkształca się tak szybko jak patelnie wykonane z aluminium. Jeśli szukasz patelni, która pozostanie w Twojej kuchni przez długie lata, patelnia na indukcję wykonana ze stali to strzał w dziesiątkę. Warto zaopatrzyć się w podstawowy model, za pomocą którego przygotujesz wiele posiłków.
Patelnia stalowa: w jaki sposób o nią dbać?
Nie musisz obawiać się zarysowania jej widelcem lub łyżką – patelnie wykonane ze stali są niemal nie do zdarcia. Aby jednak komfortowo przygotowywać na nich potrawy niezbędne jest stosowanie oleju lub innego tłuszczu – w przeciwnym wypadku jedzenie może przywierać. Patelnie wykonane ze stali uważane są za długowieczne, bowiem im dłużej się je użytkuje, tym lepiej będą się sprawdzały. Możesz zdecydować się także na stalową patelnię na płytę indukcyjną z dodatkową powłoką zapobiegającą przywieraniu – w tym wypadku należy jednak zachować ostrożność podczas użytkowania, bowiem dodatkowa warstwa może ulec uszkodzeniu, a wówczas nie tylko jedzenie zacznie przywierać do powierzchni, ale również niezbędna będzie wymiana patelni.