Patelnia czy garnek ceramiczny – co lepsze?

Wiele osób zastanawia się, nad tym, jakiego rodzaju naczynia do gotowania kupić. Wiadomo bowiem, że w patelni nie ugotujemy zupy, a w garnku teoretycznie nie usmażymy kurczaka, czy kotletów mielonych. Dlaczego tylko teoretycznie? Ponieważ w praktyce okazuje się, że na rynku można znaleźć duży garnek, w którym z powodzeniem będziemy mogli zarówno smażyć, jak i dusić. Co mamy na myśli? Tyle i aż tyle, że producenci garnków ceramicznych przekonują swoich klientów, że w nich również można smażyć i dusić. Sprawdziliśmy to i jesteśmy w stanie przyznać im rację. Wszystko jest możliwe za sprawą warstwy non-stick, która znajduje się zarówno w patelniach, jak i garnkach. Ta sprawia, że wystarczy niewielka ilość tłuszczu do smażenia potrawy. Dzięki temu również w garnku możemy podsmażyć wiele rzeczy. 

Dlaczego warto postawić na patelnię?

Choć powyżej udowodniliśmy Wam, że w garnku ceramicznym również można przygotować smażona potrawę, wiele osób woli posiadać dwa naczynia – garnek ceramiczny oraz patelnię. Dlaczego warto także zaopatrzyć się w to drugie naczynie? Przede wszystkim dlatego, że na patelni znacznie łatwiej będzie nam przewrócić smażone potrawy. Garnki, szczególnie nagrzewają się w całości, co oznacza, że podczas przewracania, szczególnie, jeśli smażymy w wysokim naczyniu, może dojść do bolesnego poparzenia. 

Poza tym warto mieć na uwadze, że patelnie ceramiczne przybierają różne postaci i kształty. Dzięki temu jesteśmy w stanie przygotować rozmaite potrawy. Dobrym rozwiązaniem będzie patelnia ceramiczna z bardzo wąskim bokiem, która idealnie sprawdzi się podczas smażenia naleśników. Przyznacie nam rację, że tej potrawy nie da przygotować się w garnku. 

Post Author: Jacek Kliment