W zależności od tego, jakich garnków czy patelni używasz, gotowanie na nich może być łatwiejsze lub nieco bardziej skomplikowane. Niekiedy materiał, z którego wykonane jest dane naczynie wpływa również na smak potraw. Przed zakupem konkretnego rodzaju patelni, dobrze jest więc poznać jej specyfikę. W naszym artykule przybliżamy kilka typów tych akcesoriów.
Początkujący kontra profesjonalista
Zanim kupisz patelnię, musisz odpowiedzieć sobie szczerze, na jakim jesteś etapie zaawansowania, jeśli chodzi o gotowanie. Jeśli umiesz nie uważasz się za profesjonalistę, ale chętnie przyrządzasz posiłki, to lepiej nie kupuj na przykład patelni miedzianej. Łatwo na niej coś przypalić, ponieważ bardzo szybko się nagrzewa i na długo zachowuje ciepło. W warunkach domowych lepiej sprawdzaj się na przykład patelnia aluminiowa. Tego typu naczynia pokrywane są ochronnymi powłokami, aby nie wydzielały szkodliwych związków chemicznych pod wpływem ciepła. Można je dosyć szybko nagrzać i równie szybko ostudzić. Popularne są też patelnie stalowe, których zaletą jest duża trwałość, bowiem bardzo ciężko je zarysować. Z kolei żeliwne naczynia dostarczają do organizmu żelazo, gdyż przedostaje się ono z patelni do jedzenia. Ceramiczne produkty przeznaczone są raczej dla osób bardzo dobrze znających się na gotowaniu.
Dobrze mieć wybór
Jak widzisz, wiele jest materiałów, z których wykonuje się patelnie, a nie przytoczyliśmy jeszcze wszystkich. Naszym zdaniem najlepiej jest wybierać naczynia zgodnie ze swoimi umiejętnościami, ale nie ograniczać się do jednego rodzaju.