W poprzednim artykule rozpoczęliśmy debatę na temat tego, jak używać naczyń ceramicznych, aby te nie straciły swoich właściwości i służyły kucharkom nieprzerwanie przez wiele lat. W związku z tym, że temat nie został zakończony, dziś chcielibyśmy go kontynuować. Chcemy bowiem, abyście mieli pełen obraz tego, jak powinien być używany duży garnek ceramiczny, czy patelnia. Zachęcamy zatem do lektury, z której dowiecie się co robić, a czego nie robić, aby naczynia ceramiczne służyły Wam jak najdłużej.
Trochę oliwy do smażenia – o czym jeszcze trzeba pamiętać używając naczyń ceramicznych?
W ostatnim wpisie wspominaliśmy o tym, że podczas każdego smażenia na patelni ceramicznej trzeba dodać odrobinę tłuszczu, aby ta nie nagrzała się zbyt mocno, co doprowadzi do tego, że straci swoje właściwości. Ten zabieg nie jest jedynym, o którym musimy pamiętać. Kolejną rzeczą, na którą szczególnie trzeba zwrócić uwagę jest dokładnie czyszczenie garnków i patelni po każdym użyciu. Nie chodzi tutaj jedynie o zabrudzenia, ale również o wycieranie ich do sucha. Okazuje się bowiem, że kamień, który może osadzić się na powłoce ceramicznej spowoduje jej ścieranie się, co doprowadzi do tego, że do garnków i patelni zacznie przywierać pożywienie, które przygotowujemy. Jeśli zauważycie taką sytuację, niestety garnek ceramiczny będzie do wyrzucenia. Dlatego pamiętajcie o tym, żeby zaraz po umyciu, bez względu na to, czy robicie to ręcznie, czy w zmywarce, od razu osuszyć naczynia ceramiczne. A co do zmywarki – lepiej jej unikać i myć naczynia ręcznie.