Planujesz zakup nowej patelni? Zanim wybierzesz się do sklepu, zapoznaj się z informacjami odnośnie poszczególnych rodzajów. Patelnie żeliwne, teflonowe, a może ceramiczne? Wybór jest naprawdę szeroki, a w zależności od Twojej decyzji patelnia posłuży Ci krócej lub dłużej; znaczenie mają również jej właściwości.
Patelnie teflonowe – smażenie bez przywierania
Patelnie pokryte teflonem cieszą się ogromną popularnością: umożliwiają przygotowanie potraw bez użycia dodatkowego tłuszczu, co ma znaczenie zwłaszcza dla osób zainteresowanych zdrowym stylem życia lub dietą. Teflon ma jednak swoje wady: do najpoważniejszych należy nietrwałość powłoki teflonowej; bardzo łatwo możesz ją zarysować, a wówczas patelnia nadaje się tylko do wymiany. Drobinki teflonu przedostają się bowiem wtedy do jedzenia i mają szkodliwy wpływ na nasze zdrowie. Jeśli szukasz trwałej patelni, z pewnością nie będzie to patelnia teflonowa.
Patelnia żeliwna – jakość na długie lata
Patelnie żeliwne są trwałym i solidnym sprzętem, który posłuży Ci przez dłuższy czas. Są wykonane z naturalnych materiałów, dlatego nie musisz obawiać się, że jakiekolwiek niepożądane substancje chemiczne przenikną do przygotowanych potraw. Patelnie żeliwne bardzo dobrze rozprowadzają ciepło, a ponadto zachowują je na dłużej. Jeśli szukasz patelni prostej w codziennym utrzymaniu i zarazem wygodnej do przygotowywania potraw – postaw na patelnię żeliwną. Do wad zaliczyć należy wyższą cenę oraz jej ciężar: większy niż w przypadku teflonowych lub ceramicznych patelni.