Naczynia ceramiczne – jak ich używać?

W ostatnim artykule rozpisywaliśmy się na temat tego, ile to zalet posiadają naczynia ceramiczne. Zapewne wiele pań, po przeczytaniu tego artykułu będzie chciała mieć choć jeden garnek ceramiczny w swoim domu. Nie dziwimy się temu, ponieważ jest to produkt godny polecenia. Dziś, aby utwierdzić Was w przekonaniu, że naprawdę warto postawić na naczynia ceramiczne, opowiemy o tym, jak używać naczyń ceramicznych, aby w pełni wykorzystać ich cudowne właściwości. Mamy nadzieję, że to, co Wam powiemy, jeszcze bardziej utwierdzi Was w przekonaniu, że naprawdę warto postawić na ten produkt. Zachęcamy zatem do lektury.

Na czym gotować, aby nie zniszczyć garnka?

Skoro stoicie przed wyborem tworzywa, z którego powinny być wykonane Wasze garnki, zapewne zastanawiacie się, dlaczego akurat duży garnek powinien zostać wykonany z ceramiki? Odpowiedź jest banalnie prosta – ponieważ tworzywo to jest niezwykle uniwersalne. Każda gospodyni, szczególnie początkująca w kuchni powinna wiedzieć, że garnków ceramicznych można używać zarówno na kuchenkach gazowych, elektrycznych, jak i w piekarnikach. Już ta informacja powinna Wam dać do myślenia. Jeśli jednak nadal nie jesteście przekonani do zakupu garnków ceramicznych, musicie wiedzieć, że jeśli będziecie używać garnków zgodnie z ich przeznaczeniem, te będą służyły Wam przez lata. A co to znaczy zgodnie z przeznaczeniem. O tym poniżej.

Musicie wiedzieć, że garnek ceramiczny traktuje się zupełnie inaczej niż ten, który pokryty jest powłoką teflonową. Choć naczynia ceramiczne posiadają właściwość non-stick, należy pamiętać, że podczas każdego smażenia powinno dodać się choć odrobinę tłuszczu. Tylko wtedy możecie mieć pewność, że patelnia nie straci swoich właściwości. 

Post Author: Jacek Kliment