Który garnek do gotowania na parze będzie najlepszy? – część II

W poprzednim wpisie rozpoczęliśmy charakterystykę poszczególnych modeli garnków, które można wykorzystać do gotowania na parze. Opisaliśmy w nim jeden z najbardziej popularnych, a mianowicie garnek do gotowania na parze wykonany ze stali nierdzewnej. Obiecaliśmy Wam również, że dzisiaj scharakteryzujemy pozostałe, które oferuje rynek. Aby nie być gołosłownym, dotrzymujemy obietnicy. Poniżej przeczytacie, co jeszcze oferują producenci garnków kuchennych. Zachęcamy zatem do lektury.

Modele warte uwagi

Zdajemy sobie sprawę z faktu, że nie wszyscy lubują się w garnkach wykonanych ze stali nierdzewnej. Właśnie dla tych osób mamy inne propozycje, a mianowicie:

  • szklane garnki do gotowania na parze – to designerska propozycja, która pozwala w pełni kontrolować proces przygotowywania posiłków. Nie tylko są odporne na zarysowania, ale również nie wchodzą w żadne reakcje z żywnością. Ich ogromnym minusem jest ich nietrwałość. Wystarczy chwila nieuwagi, i garnek może zostać stłuczony;
  • ceramiczne garnki na parze – ich wygląd jest niebanalny, doskonale pasują do nowoczesnych kuchni. Są jednak niezwykle ciężkie, przez co można je szybko upuścić i uszkodzić;
  • garnek emaliowany – są najmniej popularne, ponieważ źle powleczone mogą szybko stracić emalię z sitka. Ta może dostać się do przygotowywanego jedzenia; co więcej, wiele osób narzeka na to, że potrawy się przypalają i przywierają do powierzchni. Kłóci się to zatem z zasadą, że w garnkach, gdzie przygotowuje się jedzenie na parze, nie używa się tłuszczu.

Post Author: Angela Kusto