Sposób odżywiania wpływa na to, jak się czujemy, ile mamy energii, a także na to, czy często zapadamy na różne choroby. Ludzie nieraz bagatelizują kwestię diety. Spożywają żywność wysoko przetworzoną, która niestety nie dostarcza niczego wartościowego do organizmu. Odżywianie oparte o tego typu produkty może prowadzić na przykład do gorszego samopoczucia albo do chorób autoimmunologicznych.
Przetworzone jedzenie w domu
Tak naprawdę żywność przetworzona to nie tylko te produkty, które znajdziesz już gotowe w sklepie. W domu również przetwarzamy jedzenie, chociażby smażąc je na patelni. Dany produkt zmienia wówczas swoją postać, smak i dostarcza mniej lub więcej wartości odżywczych. Oczywiście, nie ma nic złego w tym, że przygotowujemy żywność na wiele sposobów. Ważne tylko, aby unikać tych najmniej wskazanych metod gotowania oraz produktów wysoko przetworzonych ze sklepu, takich jak na przykład płatki śniadaniowe, chipsy czy smakowe jogurty.
Gotuj z głową
Jeśli od czasu zjesz na przykład frytki usmażone na głębokim oleju albo wspomniane już chipsy, nic złego nie powinno się stać. Ważne tylko, aby takie jedzenie nie weszło Ci w krew. Kiedy gotujesz, staraj się wybierać zdrowe dania, jeść dużo warzyw, a na przykład mało produktów mącznych. W momencie smażenia naleśników, pamiętaj, że nie musisz używać oleju. Doskonale posłuży Ci patelnia beztłuszczowa, a na pewno będzie zdrowiej. Warto też poczytać o produktach, które są najmniej naszprycowane chemią i to je uczynić podstawą swojej diety.