Urządzasz kuchnię i chcesz przy okazji sprawić sobie nowe wyposażenie? Warto zatem zastanowić się nad jego wyborem. W sklepach możesz znaleźć najróżniejsze rodzaje garnków i patelni. Musisz więc mniej więcej zorientować się, jakie są ich cechy. Wówczas na pewno wybierzesz produkty, które spełnią Twoje oczekiwania.
Materiał i wykonanie
Jednym z ważniejszych czynników, wpływających na wybór konkretnego garnka czy patelni, powinien być materiał, z którego go wykonano. W zależności od przeznaczenia naczynie może być zrobione między innymi z: szkła, ceramiki, miedzi, żeliwa czy stopów aluminium. Istotne jest również, aby zwrócić uwagę na jakość danego produktu. Jeśli na przykład jego dno jest za cienkie, to bardzo szybko może się okazać, że będzie potrzeba zakupu nowego produktu. Poza tym garnki czy patelnie nieraz mają specjalne powłoki, które chronią przed zniszczeniem, a także przed kontaktem pożywienia z nieodpowiednimi materiałami. Przykładem może być garnek lub patelnia aluminiowa. Pokrywa się je na przykład teflonem.
Uchwyty i inne ważne elementy
Warto również zwrócić uwagę na inne cechy naczyń do gotowania. Przykładowo pokrywki od garnków czy patelni najlepiej jeśli posiadają niewielkie otwory, aby mogło się przez nie przedostać powietrze. To zapobiega na przykład kipieniu. Poza tym przezroczyste, szklane pokrywki umożliwiają obserwowanie stanu potrawy bez ich podnoszenia. Jest to rozwiązanie bardziej energooszczędne. Poza tym warto zwrócić uwagę na uchwyty garnków. Najlepiej, jeśli są wykonane z materiału nieprzewodzącego ciepła.