Jak wybrać naczynia do lokalu gastronomicznego?

Otwierasz własną kawiarnię albo restaurację i potrzebujesz sprawdzonych naczyń, z których będziesz mógł korzystać przez długi czas? Przeczytaj nasz artykuł i dowiedz się, na co powinieneś zwrócić uwagę podczas wyboru odpowiedniej zastawy.

 

Styl naczyń a wystrój lokalu

Jedną z ważnych kwestii jest dopasowanie naczyń do charakteru lokalu. Wiadomo, że w kawiarni będziesz potrzebował raczej małych talerzy deserowych, a w restauracji, w zależności od menu, przydadzą się także produkty do obiadu: między innymi płaskie i głębokie talerze. Wielkość naczyń to jednak nie wszystko. Ważny jest również ich styl. Jeśli w Twoim lokalu panuje klimatyczny półmrok, warto dopasować do niego również ciemną zastawę. Z kolei w subtelnej, udekorowanej kwiatami kawiarence sprawdzi się biała porcelana. Jeśli zależy Ci na ciekawym wzorze, to może spodoba Ci się na przykład kolekcja Lubiana Magnolia. Doda ona temu miejscu jeszcze więcej uroku.

 

Wysoka jakość wykonania

W lokalu gastronomicznym jeden komplet naczyń używany jest codziennie po wielokroć. Należy więc kupić produkty solidnie wykonane. W przeciwnym razie szybko trafią one na śmietnik. Oczywiście, zawsze może się zdarzyć, że kelnerowi czy klientowi spadnie kubek i poniesiesz z tego tytułu stratę. Jeśli jednak naczynia będą wytrzymałe, to przynajmniej nie będą się szybko niszczyć pod wpływem zwykłego użytkowania i mycia w zmywarce. Warto kupić dobre jakościowo wyroby, które łatwo można dokupić w razie potrzeby. Lepiej więc, aby nie były to produkty, które mogą zaraz zniknąć ze sprzedaży.

Post Author: PetryckaLisowski