Porcelana to materiał, który od stuleci ceniony jest za elegancki wygląd, jak i dużą odporność mechaniczną. Dawniej komplety porcelanowe zdobiły stoły najbogatszych i najbardziej wpływowych ludzi. Dziś porcelana dostępna jest dla szerszego grona odbiorców, chociaż nadal stanowi stosunkowo drogi materiał. Chętnie jest więc wybierana na specjalne okazje.
Porcelana – kolor i inne właściwości
Naczynia wykonane z wysokiej jakości porcelany rozpoznasz po tym, że mają one śnieżnobiałą barwę. Jeśli są w innych odcieniach, na przykład szare, to również mogą być wykonane z tego cenionego materiału, jednak na pewno będą z dużo słabszego gatunku. Spotyka się natomiast także porcelanę kremową o równie dobrych właściwościach, co biała. Ważne jednak, aby zwrócić uwagę na to, czy kolor ten jest uzyskiwany na etapie tworzenia masy perłowej, czy porcelana jest nim tylko pokrywana. W drugim przypadku niestety piękna barwa może wypłowieć.
Inna cecha porcelany to fakt, iż przepuszcza ona promienie słoneczne. Wystarczy przyjrzeć się jednemu z talerzy pod światło i już będziesz wiedział, czy to porcelana, czy na przykład fajans. Wysokiej jakości porcelana, jak na przykład Lubiana Magnolia, jest cienka, ale odporna na uszkodzenia mechaniczne. Ponadto nie absorbuje ona płynów, dlatego nie musi być chroniona specjalnym szkliwem, tak jak fajans. Dzięki temu porcelanowe wyroby są bardzo przydatne jako wyposażenie kuchni i jadalni. Kontakt z cieczami nie powoduje szkód w ich strukturze. Warto sprawić sobie komplet takich solidnych naczyń.