Chcesz schudnąć kilka kilogramów przed nadchodzącymi wakacjami? A może kwestie zdrowotne wymagają od Ciebie przestrzegania diety? Przygotowywanie dietetycznych i jednocześnie smacznych posiłków to prawdziwe wyzwanie. Jeśli znudziły Ci się już gotowane warzywa i surówki, postaw na grillowane warzywa. Będą doskonale pasowały do grillowanego mięsa z kurczaka lub ciemnego ryżu.
Grillowane warzywa: jak przyrządzić?
Przede wszystkim niezbędna będzie odpowiednia patelnia. Patelnie grillowe pozwalają na przygotowanie nie tylko mięsa: idealnie sprawdzają się również do grillowania warzyw. Dzięki swojej specjalnej budowie patelnie grillowe nie wymagają korzystania z dodatkowego tłuszczu. Jeśli chcesz przygotować warzywa na patelni grillowej, pokrój bakłażana, cukinię, cebulę i posyp je ulubionymi przyprawami. Możesz grillować także ziemniaki, buraki czy marchewkę – będą jednak potrzebowały więcej czasu.
Jakie patelnie wybierać?
Na rynku dostępnych jest wiele modeli: jeśli nie wiesz, jakie patelnie grillowe będą najlepsze, możesz kierować się renomą producenta. Wybierz patelnię znanej marki o grubszym dnie, dzięki czemu wygodnie przygotujesz grillowane warzywa oraz mięso. Zwróć uwagę także na rozmiar oraz rodzaj patelni. Te wykonane z teflonu będą wymagały specjalnego traktowania: jeśli uszkodzisz powłokę, patelnia będzie nadawała się wyłącznie do wyrzucenia. Teflonowe drobinki nie powinny przedostawać się do jedzenia, gdyż są bardzo szkodliwe dla zdrowia.