Garnki ceramiczne – zalet ciąg dalszy

Osoby, które regularnie czytają nasze wpisy, zapewne zauważyli, że od jakiegoś czasu piszemy jedynie o zaletach garnków ceramicznych. Chcielibyśmy wszystkich uświadomić, że nie robimy tego specjalnie. Okazuje się bowiem, że tych jest tak dużo, że nie jesteśmy w stanie zebrać ich w jednym artykule. Dziś po raz kolejny poruszymy ten temat, ponieważ chcemy, abyście podczas zakupu garnków świadomie podjęli decyzję o tworzywie, z których te będą wykonane. 

Mniejsza ilość tłuszczu, powłoka non stick – to tylko niektóre zalety garnków ceramicznych

Dziś nie będziemy po raz kolejny powtarzać zalet, które opisaliśmy w poprzednich artykułach. Przepraszamy za to tych, którzy ich nie czytali i prosimy, aby odnieśli się do poprzednich wpisów. Wpis ten poświęcimy kolejnym zaletom, które mogą spowodować, żę zapragniecie mieć duży garnek ceramiczny w swojej kuchni. 

Jeśli będziecie odpowiednio pielęgnować garnki i patelnie ceramiczne, bez wątpienia te posłużą Wam przez kilka lat. Okazuje się bowiem, że powłoka ceramiczna, którą są pokryte nie rysuje się tak bardzo, jak wszechobecny teflon, dzięki czemu możecie liczyć na to, że garnki, patelnie i inne naczynia nie zawiodą Was w najmniej oczekiwanym momencie. 

Warto również podkreślić, że naczynia teflonowe wytrzymują nawet ciepło nawet do 400 st. Celsjusza, dzięki czemu są idealnymi produktami, w których można piec wiele pysznych potraw. Jeśli tych zostanie Wam po obiedzie, nie musicie ich wyrzucać, ponieważ, dzięki powłoce ceramicznej, możecie zamrozić je wraz z garnkiem. Pamiętajcie jednak, aby po wyjęciu garnka z zamrażalnika, zostawić go na blacie, do czasu, aż ten nie będzie miał pokojowej temperatury. Dopiero wtedy możecie postawić go na kuchni lub ponownie umieścić w piekarniku. Nagłe zmiany temperatury mogą bowiem uszkodzić powłokę. Jeśli tak się stanie, garnek będzie do wyrzucenia. 

Post Author: Jacek Kliment