Dzięki dbaniu o posiadane naczynia kuchenne możesz przedłużyć ich żywot. Jest to o tyle istotne, że przeważnie na dobre garnki albo patelnie wydaje się duże sumy pieniędzy. Poza tym ciągłe kupowanie nowych produktów, zamiast zadbania o stare, na pewno nie jest postawą proekologiczną. Jeśli jeszcze nie wiesz, jak zatroszczyć się o posiadane wyposażenie kuchenne, przeczytaj nasz artykuł.
Jak odratować garnki?
Każdemu zdarza się coś przypalić albo przechować jedzenie w nieodpowiednim do tego garnku. Jeśli na przykład przechowasz kwaśną potrawę w żeliwnym naczyniu, to niestety, ale możesz mieć do czynienia z rdzą. Podobnie w przypadku, gdy nie wytrzesz go od razu, a pozostawisz mokrym. To jednak jeszcze nie powód, aby wyrzucać taki garnek, gdyż rdzy można się pozbyć. Wystarczy użyć kuchennego druciaka albo sody oczyszczonej i szorować naczynie. Inaczej należy postąpić w przypadku przypalenia garnka emaliowanego. W tym przypadku szorowanie go, tylko go zniszczy i będzie on do wyrzucenia. Tutaj należy użyć łagodniejszych metod, czyli chociażby zostawić na noc w garnku sodę oczyszczoną z kilkoma kroplami wody, a rano to zmyć.
Różne rodzaje patelni
Patelni również mamy do dyspozycji wiele rodzajów. Przykładowo naczynia ceramiczne trzeba szczególnie dokładnie umyć po używaniu, a także wysuszyć. Nie każdy wie bowiem, że woda powoduje utratę właściwości takiej patelni i wszystko zaczyna się do niej przyklejać. Z kolei teflonowa patelnia beztłuszczowa powinna być dobrze wystudzona nim zabierzesz się za jej mycie. Poza tym jest ona wrażliwa na zarysowanie.