Dlaczego sok z owoców pigwy warto pić w okresie zimowym?

Szukasz dobrych sposobów, które zabezpieczają przed infekcjami zimą? W takim razie koniecznie wzbogać swoją dietę o sok z owoców pigwy. Dlaczego warto go pić w okresie zimowym? 

Sok z owoców pigwy – jakie ma właściwości?

Nabywając sok z owoców pigwy z dobrego źródła lub produkując go we własnym zakresie, możemy w łatwy sposób wzmocnić układ odpornościowy, co jest szczególnie ważne zimą. Co więcej, za sprawą właściwości prozdrowotnych i leczniczych, wyciąg z pigwy łagodzi kaszel i wspomaga proces rekonwalescencji w trakcie infekcji. 

Lepiej zrobić samemu sok z owoców pigwy czy kupić w sklepie?

W czasach wolnego rynku to konsument decyduje jaki produkt kupuje. Jeśli chodzi o sok z owoców pigwy to najlepiej kupować go ze sprawdzonych sklepów internetowych, oferujących zdrową żywność. 

Dobrym pomysłem będzie również samodzielnie wyciskanie soku z pigwy za pomocą wyciskarki wolnoobrotowej. Najgorszym wyborem będzie z pewnością kupno soku z hipermarketu, który tak naprawdę zawiera sam koncentrat owocowy i dużą ilość cukru. W rezultacie, nabywając tzw. masowo produkowany produkt, tak naprawdę wybieramy sok, który nie ma działania leczniczego. 

Najlepszy sok z owoców pigwy mają krótki termin przydatności, a także widać zawiesinę wynikającą z obecności miąższu w produkcie. Jeśli mamy do dyspozycji sok z marketu lub ten oferowany przez internetowy sklep ze zdrową żywnością i leczniczymi preparatami – wybierzmy ten drugi. 

Sok z owoców pigwy – kto nie powinien pić?

Pigwa nie zawiera zbyt dużej ilości cukru, dlatego nie jest zabraniania szczególnym grupom społecznym. Jeśli kupimy sok z owoców pigwy z nieodpowiedniego źródła, może się okazać, że produkt zawiera szkodliwe substancje słodzące.

Soku, który zawiera nieprzyzwoicie wysoką zawartość cukru, nie powinny spożywać osoby, borykające się z cukrzycą, a także dzieci. Jednak wyciąg z pigwy z dobrego źródła powinien znajdować się w jadłospisie każdego, kto chce cieszyć się zdrowymi jelitami i dobrym metabolizmem. 

Post Author: Hirek Kruk