Jeszcze do niedawna uważano, że gotowanie na parze nadaje się jedynie do przyrządzania posiłków dla osób chorych lub tych, które wiecznie są na diecie. Obecnie myślenie się zmienia i coraz więcej osób sięga po specjalny garnek, który umożliwia im przygotowanie zdrowego, pełnego witamin i przede wszystkim smacznego posiłku. Jednak nie tylko to jest jednym z powodów, dla których warto gotować na parze. Okazuje się, że wbrew pozorom, tak przygotowane jedzenie jest o wiele smaczniejsze i wyraziste, niż takie, które gotujemy w wodzie.
Naturalny smak, barwa i konsystencja – właśnie to daje nam gotowanie na parze
Nie bez powodu Chińczycy od lat przygotowują swoje potrawy na parze. Zdają sobie sprawę z tego, że tylko tak przygotowane posiłki będa pełne smaku i aromatu. Pozostałe narody dopiero dochodzą do tych wniosków, zastanawiając się, co naród chiński dodaje do swoich potraw, że te są tak smaczne i aromatyczne. Odpowiedź jest prosta. Nie chodzi tutaj o to, co chińscy kucharze dodają, ale w jaki sposób przygotowują poszczególne dania. Gdyby wejść do jednej z chińskich kuchni, z pewnością każdemu rzuciłaby się garnek do gotowania na parze. Ba, wiele restauracji podaje nawet swoje dania w specjalnie na ten cel przygotowanych bambusowych garnkach.
Co więcej, tego rodzaju gotowanie sprawia, że w posiłkach zamykana jest maksymalna liczba witamin i mikroelementów potrzebnych ludziom do prawidłowego funkcjonowania. Nic zatem dziwnego, że Chińczycy żyją w dobrym zdrowiu przez wiele lat.