Dlaczego gotowanie na parze zyskuje na popularności?

Jeszcze do niedawna uważano, że gotowanie na parze nadaje się jedynie do przyrządzania posiłków dla osób chorych lub tych, które wiecznie są na diecie. Obecnie myślenie się zmienia i coraz więcej osób sięga po specjalny garnek, który umożliwia im przygotowanie zdrowego, pełnego witamin i przede wszystkim smacznego posiłku. Jednak nie tylko to jest jednym z powodów, dla których warto gotować na parze. Okazuje się, że wbrew pozorom, tak przygotowane jedzenie jest o wiele smaczniejsze i wyraziste, niż takie, które gotujemy w wodzie.

Naturalny smak, barwa i konsystencja – właśnie to daje nam gotowanie na parze

Nie bez powodu Chińczycy od lat przygotowują swoje potrawy na parze. Zdają sobie sprawę z tego, że tylko tak przygotowane posiłki będa pełne smaku i aromatu. Pozostałe narody dopiero dochodzą do tych wniosków, zastanawiając się, co naród chiński dodaje do swoich potraw, że te są tak smaczne i aromatyczne. Odpowiedź jest prosta. Nie chodzi tutaj o to, co chińscy kucharze dodają, ale w jaki sposób przygotowują poszczególne dania. Gdyby wejść do jednej z chińskich kuchni, z pewnością każdemu rzuciłaby się garnek do gotowania na parze. Ba, wiele restauracji podaje nawet swoje dania w specjalnie na ten cel przygotowanych bambusowych garnkach.

Co więcej, tego rodzaju gotowanie sprawia, że w posiłkach zamykana jest maksymalna liczba witamin i mikroelementów potrzebnych ludziom do prawidłowego funkcjonowania. Nic zatem dziwnego, że Chińczycy żyją w dobrym zdrowiu przez wiele lat.

Post Author: Angela Kusto