Można spotkać się z wieloma opiniami na temat korzystania z teflonowych patelni. Niektórzy twierdzą, że są one niedobre dla zdrowia, gdyż powodują przenikanie do organizmu szkodliwych substancji, wydzielanych przez takie naczynia pod wpływem ciepła. Jak jest naprawdę?
Temperatura gotowania
Badacze udowodnili, że teflon, owszem, może być szkodliwy, ale dopiero wtedy, gdy osiągnie bardzo wysoką temperaturę, bodajże dwustu pięćdziesięciu stopni. Takie wartości nie są osiągane podczas zwykłego użytkowania patelni. Jedzenie, które na niej smażysz, prędzej się spali niż naczynie zacznie wydzielać szkodliwe substancje. Warto mieć to na uwadze i nie obawiać się niepotrzebnie o swoje zdrowie. Jeśli będziesz stał przy kuchence i na bieżąco kontrolował wysmażenie potrawy, wszystko będzie w porządku. Wielu ludzi używa tego typu patelni i w niczym to nie przeszkadza. Gorsze działanie ma aluminimum, jednak patelnia aluminiowa również pokrywana jest teflonem, właśnie po to, aby gotowanie na niej było w pełni bezpieczne.
Zarysowanie patelni
Krążą też opinie, że naczyń z teflonu nie można używać, kiedy się je zarysuje. Niektórzy twierdzą, że to wówczas z patelni zaczną wydzielać się szkodliwe związki, więc od razu w momencie zarysowania, należy taki produkt wyrzucić. Są to jednak mity. To, że patelnia została trochę uszkodzona, na przykład przez to, że przekładałeś na niej mięso na drugą stronę widelcem, nie oznacza, że jest niebezpieczna. Patelnie teflonowe stosunkowo łatwo zarysować, więc gdyby tak istotnie było, to wszyscy wydawaliby na nie majątek.