Co wziąć pod uwagę wybierając garnek do gotowania na parze? – część II

W poprzednim artykule zwróciliśmy uwagę na podstawowe rzeczy, na które koniecznie trzeba zwrócić uwagę, chcąc mieć w swojej kuchni idealny garnek do gotowania na parze. Dziś, z racji tego, że ostatnio nie o wszystkim udało nam się powiedzieć, kontynuujemy ten temat. Mamy nadzieję, że jeśli przeczytacie oba, już nigdy nie będziecie mieć wątpliwości, który garnek, w którym przyrządzić można jedzenie na parze, należy wybrać.

Materiał, ilość sitek – co jeszcze należy wziąć pod uwagę?

Ostatnio uświadomiliśmy Wam, że aby wybrać dobry garnek, koniecznie trzeba zwrócić uwagę na materiał, z którego został wykonany i ilość sitek. Do tego należy dołożyć jeszcze kilka innych kwestii.

Pierwszą z nich jest z pewnością wielkość garnka. Nie da się ukryć, że dla jednej osoby wystarczy taki o małej średnicy. Jeśli jednak posiadacie rodzinę, polecany jest garnek, który ma minimum 18 cm średnicy i kilka poziomów, które umożliwiają przygotowanie potraw za jednym nastawieniem. W zależności od tego, jaki model rodziny występuje u Was, wybierzcie garnek, który będzie składał się z podstawy i dwóch lub trzech sitek, na których jednocześnie można przygotować ziemniaki, mięso i warzywa.

Szukając idealnego modelu, zwróćcie również uwagę na jakość wykonania garnka. Doskonałym rozwiązaniem jest taki, który posiada szklaną pokrywkę z ujściem pary. Rączki natomiast nie powinny się nagrzewać, dzięki czemu bez problemu będziecie mogli zdejmować poszczególne sitka i sprawdzać, czy jedzenie jest już gotowe. Producenci, którym zależy na uznaniu klientów, w najnowszych modelach montują także termometry, pozwalające kontrolować parowanie poszczególnych elementów posiłku.

Post Author: Angela Kusto