Trudno jest znaleźć kogoś, kto nie lubi pizzy. Ta legendarna już włoska potrawa cieszy podniebienia smakoszy z całego świata już od dziesięcioleci, zaś ogromne wręcz zróżnicowanie przepisów sprawia, że każdy znajdzie tu idealne danie dla siebie. Tym bardziej nie dziwi więc fakt, że coraz więcej Polaków decyduje się na zakup specjalistycznego piecyka, pozwalającego na samodzielne przygotowanie przepysznej pizzy, nieustępującej pod żadnym względem daniom, serwowanym w włoskich restauracjach. Jeszcze do niedawna, za najpopularniejsze rozwiązanie uchodziły tu modele, wyposażone w blachy. Z upływem lat, coraz większym uznaniem zaczęły cieszyć się jednak piece, w których blacha została zastąpiona płytą szamotową do pizzy.
Dlaczego właśnie szamot?
Szamot to nic innego, jak mieszanka łupków lub gliny, poddawana procesowi formowania, suszenia, a następnie wypalania. Uzyskana w ten sposób płyta pozwala na znacznie efektywniejsze pieczenie pizzy, niż standardowa blacha. Powodem jest tu przede wszystkim ogólna bezwonność szamotu. Dzięki temu, przygotowane danie będzie odznaczać się wspaniałym aromatem, który jeszcze bardziej zwiększy naszą satysfakcję z samodzielnego pieczenia. To jednak nie jedyna zaleta pieców z płytą szamotową do pizzy. Ponieważ temperatura rozkłada się w nich równomiernie podczas pracy, nie musimy martwić się, że niektóre partie ciasta okażą się chłodniejsze po wyjęciu dania. Piece tego typu to także większa energooszczędność, zapewniona przez szybsze rozgrzewanie, będące efektem lepszego magazynowania ciepła.
Niezawodność płyt szamotowych
Oczywiście, płyta szamotowa do pizzy to nie tylko możliwość uzyskania naprawdę wyśmienitych obiadów w włoskim stylu. Element ten odznacza się bowiem znakomitą wręcz praktycznością. Przykładem jest tu chociażby jego porowata powierzchnia, sprzyjająca wchłanianiu nadmiaru wilgoci. Lepsze utrzymywanie ciepła pozwoli z kolei naszej pizzy na dłuższe zachowanie swojej gorącej temperatury po wyjęciu z pieca. Płyty szamotowe są przy tym bardzo wytrzymałe na uszkodzenia mechaniczne, zaś ich naturalna struktura czyni je w stu procentach bezpiecznymi dla zdrowia. Niewątpliwym atutem tego rozwiązania jest także łatwość czyszczenia płyt – wszystkie zabrudzenia możemy usunąć bowiem samą wodą.