Co przyrządzisz z pomocą piekarnika?

Kucharze ciągle łączą składniki w różne kombinacje, otrzymując wyjątkowe, charakterystyczne dla ich stylu potrawy. Ty jednak wcale nie musisz improwizować, aby osiągnąć tytuł mistrza kuchni w swoim domu. Wystarczy odrobina chęci, wyszukanie niezbyt trudnego przepisu i do dzieła. Tylko jeśli nigdy nie gotowałeś ani nie piekłeś, nie rzucaj się od razu na głęboką wodę. Wystarczy metoda małych kroczków.

Zacznij od zapiekanek

Chyba najprościej przygotować w piekarniku zapiekankę. Można zrobić ją w naczyniu żaroodpornym, brytfannie, a nawet na patelni, jeśli tylko jest odporna na tak wysokie temperatury (dobrze się co do tego upewnij). Kup swój ulubiony makaron, dodaj warzywa i pokrojoną w kosteczkę pierś z kurczaka (najpierw ją podsmaż na patelni). Wśród warzyw może być chociażby papryka, ogórek konserwowy, kukurydza. Koniecznie dopraw też całość czosnkiem, zgodnie z upodobaniami oraz wielkością naczynia, w którym przygotowujesz posiłek. Jeśli lubisz, możesz dodać cebulę. Pamiętaj, aby brytfanna lub patelnia do piekarnika trafiła dopiero w momencie, gdy cebulka się zeszkli, a mięso podsmaży.

 

Placek na niedzielę

Jeśli chodzi o ciasta, trudno wybrać jakieś konkretne, bowiem jest naprawdę wiele prostych przepisów, które można znaleźć chociażby w Internecie. Bardzo łatwo i szybko możesz przygotować chociażby piernik, babkę piaskową albo ciasto marchewkowe. Często wystarczy tylko dobrze zmieszać składniki i już można przerzucić je do formy. Później wystarczy tylko włożyć do piekarnika i pilnować, aby się nie spaliło.

Post Author: Literacki Nobel