Ceramika czy żeliwo – który materiał jest najlepszy?

Każde tworzywo ma odmienne właściwości. Kupując więc wyroby z danego materiału, warto najpierw zapoznać się z jego cechami, aby później nie być niemile zaskoczonym. Jeśli podejdziesz do zakupów z taką rozwagą, to na pewno łatwiej znajdziesz produkty, które spełnią wszystkie Twoje oczekiwania.

 

Szklane produkty kuchenne

Do przyrządzania posiłków często wykorzystywane są naczynia ze szkła. Świetnie sprawdzają się one w kontakcie z wysokimi temperaturami, jeśli tylko wykonane są ze szkła hartowanego czy na przykład bezołowiowego. Można sprawić sobie na przykład naczynie żaroodporne prostokątne, wykonane z takiego materiału. W tego typu produkcie można przygotować potrawy w piekarniku, gdyż wytrzymują one nawet temperaturę do pięciuset stopni Celsjusza, a jednocześnie można w nich przechowywać jedzenie w lodówce czy nawet zamrażarce (do minus czterdziestu stopni). Szkło nie reaguje z pożywieniem, co również stanowi duży atut.

Jak działają naczynia żeliwne?

Powszechne są również naczynia żeliwne. Dawniej były co prawda wykorzystywane zdecydowanie częściej, ale nadal można je spotkać w wielu domach. Świetnie nadają się na przykład do wolnego i długiego gotowania mięs. Przy przyrządzaniu potraw żelazo zawarte w tego typu garnkach może jednak przechodzić na jedzenie, do czego dochodzi szczególnie przy kontakcie z kwaśnymi produktami żywnościowymi. Jeśli zależy Ci na przyswajaniu większej ilości tego związku chemicznego i masz w planach na przykład długie gotowanie zrazów, to warto sprawić sobie takie naczynie.

Post Author: Porucznik Borewicz