Aluminiowa patelnia na indukcję jest stosunkowo popularnym rozwiązaniem, ponieważ wyróżnia ją przede wszystkim niska cena. Takie patelnie są takie bardzo lekkie oraz bardzo szybko się nagrzewają. Warto zwrócić jednak uwagę także na minusy.
Aluminiowe patelnie: niska cena to często niska jakość
Patelnia na indukcję wykonana z aluminium bardzo szybko oddają także swoje ciepło, dlatego jeśli zależy Ci na naczyniach utrzymujących dłużej temperaturę, zdecyduj się na patelnię wykonaną z innego materiału. Aluminiowe patelnie bardzo szybko ulegają także uszkodzeniom: w przeciwieństwie do patelni stalowych nietrudno o wgniecenia i inne uszkodzenia. Aby zapobiegać wydzielaniu przez aluminium szkodliwych substancji pod wpływem temperatury, aluminiowa patelnia na indukcję pokryta jest specjalnymi powłokami nieprzywierającymi. Powłoka teflonowa ulega jednak dość szybkiemu uszkodzeniu, a wówczas patelnię należy wymienić. Pokruszony teflon oraz szkodliwy materiał znajdujący się pod spodem będą stanowiły niebezpieczne dla zdrowia połączenie.
Kiedy wybrać aluminiową patelnię?
Jeśli potrzebujesz niewielkiej dodatkowej patelni do używania na co dzień i szukasz lekkiej oraz szybko nagrzewającej się patelni, wybierz tanią patelnię aluminiową, którą wymienisz w przypadku wystąpienia jakichkolwiek uszkodzeń. W Twojej kuchni nie powinno jednak zabraknąć dużej i solidnej patelni wykonanej z innego materiału. Dzięki temu zyskujesz wybór i pewność, że w każdej sytuacji uda Ci się przygotować wartościowy posiłek dla siebie oraz swoich najbliższych.