Patelnia żeliwna – dla kogo?

Jeśli chodzi o patelnie żeliwne, jest to dosyć specyficzny rodzaj patelni, który nie każdemu będzie odpowiadał. Zastanawiasz się, czy dobrze sprawdzi się w Twojej kuchni? Jeśli tak, poznaj zalety tego rozwiązania oraz sprawdź, czym charakteryzują się patelnie żeliwne, zanim dokonasz zakupu.

Żeliwne patelnie – produkt na lata

Odpowiednio zabezpieczone patelnie żeliwne są rozwiązaniami na długie lata – z pewnością pamiętasz taką charakterystyczną patelnię w kuchni swojej babci. Aby patelnie żeliwne służyły Ci tak długo, musisz odpowiednio o nie zadbać. Naczynia wykonane z żeliwa powinny być regularnie natłuszczane za pomocą oleju spożywczego, ponieważ są wyjątkowo podatne na rdzewienie. Co pewien czas warto również zakonserwować patelnię wykonaną z żeliwa przy pomocy soli. Nie zapomnij o odpowiednim myciu! Patelnie żeliwne nie powinny być myte w zmywarce, nie należy również używać do mycia detergentów; wystarczy druciana szczotka oraz ciepła woda. Tak zabezpieczona patelnia z pewnością przetrwa długie lata i będzie Ci wiernie służyła podczas przygotowywania posiłków.

O czym jeszcze warto pamiętać?

Jeśli chodzi o patelnie wykonane z żeliwa, należy zwrócić uwagę na ich właściwości – zmieniają się one bowiem wraz z częstotliwością użytkowania. Niewykluczone, że na początku zdarzy Ci się przypalić kotlety; do nowej patelni musisz się przyzwyczaić, a powstająca z czasem warstwa tłuszczu ma za zadanie konserwować patelnię i stanowić warstwę nieprzywierającą. Warto jednak powoli odkrywać zalety patelni wykonanej z żeliwa i przyzwyczajać się do smażenia na niej.

Post Author: wokipatelnia