Patelnia nierdzewna czy wykonana z aluminium? Jedna i druga opcja ma wielu zwolenników. W zależności od indywidualnych potrzeb możesz zdecydować się na jedną z nich lub wręcz przeciwnie: zakupić obydwie. Jakie są zalety poszczególnych rozwiązań?
Patelnia aluminiowa – niska cena
Patelnie wykonane z aluminium są stosunkowo tanie, dlatego wiele osób sięga po nie przy urządzaniu nowej kuchni. Taka patelnia nagrzewa się także bardzo szybko, więc będzie doskonałym rozwiązaniem do przygotowywania szybkich i prostych dań. Może być również stosowana na kuchenkach indukcyjnych. Jeśli chodzi o wady, patelnie z aluminium bardzo łatwo ulegają odkształceniu. Choć rozgrzewają się bardzo szybko, równie szybko stygną, więc nie zatrzymują ciepła na tak długo. Aby używanie patelni wykonanej z aluminium było bezpieczne dla zdrowia, powierzchnia powinna być pokryta dodatkową powłoką.
Stalowa patelnia: wysoka jakość na długie lata
Patelnia nierdzewna to solidna propozycja, która nie ulegnie tak szybko zniszczeniu; wykonana z wysokiej jakości stali nierdzewnej dobrze znosi nawet intensywne szorowanie. Patelnia nierdzewna zachowuje swoje właściwości przez długie lata, więc jeśli szukasz niezawodnej propozycji, z pewnością przypadnie Ci do gustu. Nadaje się do mycia w zmywarce. To przede wszystkim wygodny sposób na smażenie. Do jej wad należy zaliczyć ciężar – jest ona cięższa od patelni wykonanej z aluminium oraz konieczność wykorzystania tłuszczu podczas smażenia.