Patelnia nierdzewna to popularne rozwiązanie, szczególnie wygodne przy codziennym smażeniu. Jeśli szukasz patelni, która zachowa trwałość oraz jakość podczas intensywnej eksploatacji, patelnia nierdzewna będzie strzałem w dziesiątkę. Na rynku dostępne są zarówno klasyczne patelnie bez dodatkowej powłoki, jak i patelnie pokryte teflonem lub innym materiałem zabezpieczającym przed przywieraniem.
Stalowa patelnia: dla kogo?
Patelnia nierdzewna to wyjątkowo trwałe rozwiązanie. W przeciwieństwie do innych patelni patelnia wykonana ze stali jest odporna na zarysowania: praktycznie nie jesteś w stanie zniszczyć jej powierzchni. To sprawia, że patelnię można bez problemu myć w zmywarce oraz z użyciem ostrej szczotki lub druciaka. Pamiętaj, że jeśli zdecydujesz się na patelnię z dodatkową powłoką zabezpieczającą przed przywieraniem, musisz odpowiednio o nią dbać; w takim wypadku ostre szorowanie nie wchodzi w grę.
Na co zwrócić uwagę?
Warto pamiętać, że patelnia wykonana ze stali nierdzewnej w większości przypadków będzie wymagała zastosowania dodatkowego tłuszczu, np. oleju, oliwy lub masła. Bez niego smażone potrawy będą się przypalać, zatem nie jest to patelnia do dietetycznego smażenia. Z drugiej strony jednak możesz zdecydować się na zdrowsze alternatywy takie jak olej kokosowy. Patelnie nierdzewne są jednym z niewielu rodzajów patelni, które wraz z upływem czasu będą coraz wygodniejsze w użytkowaniu: nawet jeśli zdarzy Ci się przypalić coś na jej powierzchni, nie będzie to miało większego znaczenia.