Gotowanie w akademiku to wyższa szkoła jazdy – aby przebiegało bezproblemowo, niezbędne są odpowiednie narzędzia. Jaką patelnię wybrać, by posłużyła przez cały okres studiów i jednocześnie zapewniła wygodne przygotowywanie potraw?
Patelnia ze stali – wyjątkowa trwałość
Patelnie wykonane z delikatnych materiałów i pokryte cienką warstwą teflonu pozostaw w domu; w studenckiej kuchni o wiele lepiej sprawdzi się patelnia nierdzewna. Jest przede wszystkim wyjątkowo trwała: zniesie nie tylko intensywne użytkowanie, ale również szorowanie ostrą szczotką. Z taką patelnią nie musisz przejmować się przypaleniem obiadu; podczas gdy większość patelni nadaje się wówczas do wyrzucenia, patelnia nierdzewna może być bez problemu doszorowana. W przypadku patelni z powłoką nieprzywierającą smażenie może być wygodniejsze, jednak teflon lub inna powłoka bardzo szybko ulega zniszczeniu. Jeśli zatem szukasz niezawodnego rozwiązania na długie lata, postaw na patelnię wykonaną ze stali nierdzewnej.
Atrakcyjna cena również ma znaczenie
Patelnia nierdzewna to inwestycja na dłuższy czas: warto zastanowić się, czy taki jednorazowy zakup nie będzie zakupem o wiele lepszym od tańszych patelni wykonanych z aluminium. Z kolei solidne patelnie żeliwne to droższy zakup. Idealną propozycją staje się zatem patelnia nierdzewna – wygodna w codziennym użytkowaniu. To rozwiązanie idealne na studencką kieszeń, dlatego jeśli szukasz najlepszej patelni do akademickiej kuchni lub mieszkania studenckiego, postaw na patelnię wykonaną ze stali nierdzewnej.