Zastanawiasz się nad zakupem nowej patelni? Patelnia nierdzewna polecana jest zarówno dla początkujących, jak i profesjonalistów. Sprawdź, jakie są zalety oraz wady tego rozwiązania; nie każdy będzie chętnie pracował w kuchni z wykorzystaniem patelni ze stali; dla innych z kolei patelnia nierdzewna to absolutna podstawa wyposażenia.
Patelnia nierdzewna – zalety
Jeśli chodzi o zalety, patelnia nierdzewna ma ich naprawdę wiele. Przede wszystkim jest to solidna i trwała patelnia. Nawet jeśli zdarzy Ci się na niej coś przypalić, możesz bez problemu odszorować ją przy pomocy ostrej szczotki lub włożyć ją bez problemu do zmywarki. Tej patelni niestraszne jest także mieszkanie potraw widelcem; powierzchnia odporna jest na wszelkie zarysowania. Warto zwrócić także uwagę, że patelnia wykonana ze stali nierdzewnej może być używana również na płycie indukcyjnej. Patelnia nierdzewna jest również bardzo prosta w konserwacji. Jest również odporna na pojawienie się rdzy podczas wieloletniego eksploatowania.
Na co należy zwrócić uwagę?
Patelnie ze stali nierdzewnej posiadają jednak kilka wad. Do najpoważniejszych należy przede wszystkim konieczność używania oleju lub innego tłuszczu do smażenia – bez nich smażone potrawy mogą przywierać. W dodatku patelnie ze stali są stosunkowo ciężkie, więc jeśli szukasz niewielkiej i lekkiej patelni do używania na co dzień, wybierz patelnię z dodatkową powłoką. Unikniesz dzięki temu przywierania oraz przypalania potraw. Jeśli jednak wady nie przesłaniają Ci zalet, wybierz stalową patelnię.