Zastanawiasz się nad zakupem patelni na płytę indukcyjną? Obecnie wybór jest naprawdę duży: wzrastająca popularność płyt indukcyjnych sprawiła, że producenci wychodzą naprzeciw potrzebom swoich klientów. Nie musisz już ograniczać wyboru spośród kilku podstawowych modeli. Wysokiej jakości patelnia na indukcję to zakup na długie lata.
Sprawdź oznaczenia i opis producenta
Patelnia na indukcję jest rozwiązaniem uniwersalnym – możesz używać jej również na kuchenkach innego rodzaju. Aby jednak współpracowała z płytą indukcyjną, metalowe dno powinno być wykonane z materiału ferromagnetycznego. Dno powinno być także równe i płasko przylegające do powierzchni płyty indukcyjnej. Jeśli nie masz pewności, czy dana patelnia jest odpowiednia do płyty indukcyjnej, zapoznaj się z oznaczeniami. Na dnie naczynia znajdziesz symbol zwojnicy, producenci umieszczają także informację na ten temat na opakowaniu.
Zwróć uwagę na grubość dna
Patelnia na indukcję z cienkim dnem bardzo szybko może ulec uszkodzeniu: cienkie dno nie jest zbyt odporne na deformację. W takim wypadku patelnia nadaje się już tylko do wyrzucenia, bowiem nie będzie nagrzewała się równomiernie, co spowoduje przywieranie potraw. Grubsze dno to także lepsze utrzymywanie ciepła, więc jeśli zależy Ci na patelni wysokiej jakości, sięgaj po propozycje z grubszym dnem. Będą one odporniejsze na jakiekolwiek uszkodzenia związane z odkształceniem. Najlepszą propozycją będą patelnie o grubości dna minimum 4 mm – w ten sposób uzyskasz wygodę codziennego przygotowywania posiłków.