Smażony makaron z warzywami? Wołowina w orientalnym stylu? A może krewetki? Niezależnie od tego, jakie są Twoje ulubione potrawy, patelnia wok z pewnością pozwoli Ci na ich wygodne przygotowane. Możesz wykorzystać ją nie tylko do smażenia, ale również duszenia, gotowania, a nawet wędzenia. To obowiązkowe wyposażenie każdej kuchni miłośnika kulinariów!
Wok – charakterystyczna patelnia
Patelnia wok to naczynie o niewielkim dnie i wysokich oraz pochyłych ściankach. Taka specyficzna budowa sprawia, że patelnia wok to idealne rozwiązanie dla osób zainteresowanych przygotowywaniem potraw z niewielką ilością tłuszczu. Dobra patelnia wok powinna mieć także chropowate ścianki – tu nic nie powinno się zsuwać, więc idealnie gładka powierzchnia będzie stanowiła raczej wadę patelni, nie zaś jej zaletę. Nie zapomnij o idealnie dopasowanej pokrywie, dzięki której masz możliwość duszenia w bardzo specyficznych warunkach: para nie skrapla się tak jak w tradycyjnym garnku.
Dlaczego woki są tak wygodne?
Z pewnością kojarzysz obraz z azjatyckiej kuchni, w której kucharz smaży na żywym ogniu potrawy, potrząsając co chwila dużą patelnią. Możesz zafundować sobie takie atrakcje we własnej kuchni, jeśli jednak wolisz spokojniejsze gotowanie, z pewnością przypadnie Ci do gustu duszenie czy powolne smażenie makaronu z mięsem i warzywami. Poszukaj dań specjalnie dedykowanych do woka – nie uda Ci się ich przygotować z wykorzystaniem tradycyjnej patelni – i sprawdź, jak ciekawa może być kuchnia azjatycka.