Popularne polskie posiłki do przygotowania na patelni

Na jednej patelni można przygotować wiele różnych dań. Niektóre z nich nie wymagają wiele pracy. Innym trzeba poświęcić trochę czasu. W zależności od tego, jakie są Twoje upodobania, możesz zrobić na patelni spaghetti bolognese, naleśniki, gulasz, a nawet zapiekankę. Co jeszcze przygotujesz z użyciem tego naczynia?

 

Jajecznica na śniadanie

W niejednym polskim domu jajecznica stanowi popularne danie śniadaniowe. Możesz przygotować je praktycznie na każdej patelni. Najlepiej jednak, kiedy nie będzie to patelnia typu non-stick. Lepiej wybrać tę teflonową, stalową lub ceramiczną.

 

Kotlet schabowy z ziemniakami

Inne danie, którego nie może zabraknąć w naszym kraju to oczywiście schabowy. Do tego kilka ziemniaczków i surówka, i już gotowe. Ziemniaki można delikatnie podsmażyć po zdjęciu z patelni kotletów, jednak zdrowiej jest podawać je w postaci puree. Często w polskich domach do tych warzyw używane są domowej roboty sosy pieczeniowe. Smakują dużo lepiej niż te z proszku. Do tego dania także można zastosować różne typy naczyń, na przykład patelnia ceramiczna z pokrywką będzie świetna. Do tego dania raczej zdejmuje się przykrycie, ale nieraz i ono przyda się w kuchni.

 

Racuchy z jabłkami

Jako podwieczorek świetnie sprawdzają się racuchy. Niejedna osoba na pewno pamięta, jak w dzieciństwie przygotowywała je dla niego babcia. Jest to forma przekąski, którą dzieci uwielbiają. Można podawać racuchy również na obiad czy śniadanie. Należy jednak zachować umiar, gdyż smaży się je w głębokim tłuszczu. Od czasu do czasu odrobina słodkości nikomu jednak nie zaszkodzi.

Post Author: Literacki Nobel