Czy patelnię można wkładać do piekarnika?

Zaopatrując się w elementy wyposażenia kuchni, dobrze jest zadbać o ich funkcjonalność. Zamiast bowiem mieć dziesięć byle jakich patelni, lepiej sprawić sobie dwie dobre, które umożliwią przyrządzenie wielu różnych dań. Jeśli już teraz wiesz, że chciałbyś mieć patelnię, która przyda się także do pieczenia, od razu wybierz odpowiedni rodzaj tego naczynia.

 

Materiały odporne na wysokie temperatury

Patelnia do piekarnika musi być wykonana z tworzywa, które nie uszkodzi się pod wpływem wysokiej temperatury. Poza tym nie może ona również wydzielać w takich warunkach szkodliwych substancji. Operując już zaś konkretami, odpowiednie naczynia wykonane są na przykład z: żeliwa albo stali. W pewnym zakresie używa się również patelni aluminiowych, jednak te można nagrzewać maksymalnie do 180 stopni. Są więc odpowiednie m.in. wtedy, kiedy nie chcemy, aby posiłek nam wystygł i wkładamy go w tym celu do delikatnie rozgrzanego piekarnika. Patelnie żeliwne z kolei mogą przydać się, kiedy pieczemy coś w temperaturze do 220 stopni, a stalowe do 260.

 

Wymiary i uchwyt patelni

Poza główną częścią patelni trzeba mieć również na uwadze jej uchwyt. On także musi być odporny na działanie wysokich temperatur. Nie może się przecież stopić, bowiem opary z rączki patelni nie będą obojętne dla naszego zdrowia. Nie należy też wkładać do piekarnika patelni z drewnianym uchwytem. Niektóre akcesoria posiadają odczepianą rączkę i wówczas nie trzeba się martwić o to, z czego jest zrobiona. Przed zakupem koniecznie sprawdź również, jak duża patelnia zmieści się w Twoim piekarniku.

Post Author: Literacki Nobel