Sposób przechowywania może wpływać na to, jak długo dane produkty nam posłużą. Im większą dbałością o nasz dobytek się wykazujemy, tym większa szansa, że będziemy mogli korzystać z nich przez lata. Szczególnie warto zatroszczyć się o naczynia, takie jak garnki czy zastawa stołowa. Nie są to bowiem elementy tanie, a więc ich uszkodzenie może kosztować nas naprawdę sporo.
Talerze i sztućce
Najczęściej talerze przechowywane są w górnych szafkach, w których to ustawia się je jeden na drugim. O ile półka, na której znajdują się te najczęściej używane z talerzy umożliwia swobodne sięganie po nie, to taki sposób jest jak najbardziej w porządku. Można też umieścić te naczynia w specjalnej, głębokiej szufladzie, do której włożymy specjalny wkład. Pozwala on ułożyć talerze w pozycji pionowej, dzięki czemu nie będą się one przesuwać w momencie otwierania szuflady. Dzięki temu ryzyko ich uszkodzenia znacznie się zmniejsza.
Z kolei w przypadku sztućców, warto zadbać o porządek w ich przechowywaniu, co zresztą wiele osób robi. Istnieją również specjalne wkłady do szuflad, pozwalające ułożyć łyżki, widelce, noże, jak i drobniejsze sztućce w osobnych komorach. Dzięki temu nie trzeba za każdym razem poszukiwać potrzebnych elementów
Jak poustawiać garnki?
Ustawienie garnków nieraz sprawia pewne problemy, ponieważ wiele ludzi ma je w dolnej szafce. Wyciąganie wówczas potrzebnego naczynia z końca takiego mebla nie jest wygodne. Trzeba wówczas powyciągać wszystkie garnki, które znajdują się bliżej. Lepiej więc umieszczać takie naczynia również w szufladach.