Czym jest patelnia non-stick?

Niekiedy w Internecie czy w książkach kucharskich można spotkać się z określeniem „non-stick”. Mimo że, wielu z nas korzysta z tego typu naczyń w swoim domu, nie każdy rozumie znaczenie tej nazwy. Wyjaśniamy więc, czym charakteryzuje się taki produkt.

 

Do czego używa się naczyń non-stick?

Patelnia non-stick to naczynie, które inaczej nazywa się określeniami „nieprzywierający” albo „beztłuszczowy”. Jest to zatem produkt, na którym możemy smażyć bez użycia oleju. Specjalna powłoka sprawia, że jedzenie nie przykleja się do dna takiej patelni. Dzięki temu jest ona idealna na przykład do naleśników czy tak zwanych pancakes.

 

Z czego wykonuje się patelnie beztłuszczowe?

Patelnia beztłuszczowa może być wykonana z różnych tworzyw. Zawsze jednak posiada specjalną nieprzywierającą powłokę. Zdarza się, że jest to naczynie wykonane z teflonu albo metalowe. Można również znaleźć wyroby ceramiczne tego typu, chociaż na ogół uznaje się je za produkty przeznaczone dla osób bardziej zaawansowanych w gotowaniu. Jeśli nie mamy pewności, co do natury danej patelni, warto po prostu przyjrzeć się jej papierowej etykiecie. Na niej na pewno znajdziemy informację o przeznaczeniu produktu oraz cechach charakterystycznych. Będzie zatem napisane, czy jest to patelnia aluminiowa, stalowa czy ceramiczna. Niekiedy również podaje się, co można na niej przyrządzić. Wówczas mamy już całkowitą pewność, że dane naczynie jest do smażenia ryb, a inne do omletów. W przypadku wątpliwości, zawsze warto również zapytać o te kwestie sprzedawcę.