Czym się kierować podczas zakupu naczyń do zapiekanek?

Zapiekanki to smaczne i bardzo różnorodne potrawy, które najczęściej szybko się przyrządza. W zależności od upodobań można dodawać do nich makaron, kaszę albo ryż, wybrane warzywa czy mięso. Dobrym pomysłem jest również przygotowanie sosu, dzięki któremu danie jeszcze lepiej smakuje. By jednak móc robić zapiekanki, potrzebujesz odpowiedniego naczynia, które będzie odporne na wysoką temperaturę.

 

Kształty i kolory

Kiedy kupujesz wyposażenie do kuchni, kierujesz się między innymi gustem. Wpłynie on na to, czy wybierzesz naczynie żaroodporne prostokątne czy w kształcie okręgu. Ta decyzja powinna być jednak uzależniona także od tego, jaką ilość jedzenia planujesz przygotowywać oraz jaka jest wielkość Twojego piekarnika. Najlepiej bowiem wybrać produkt funkcjonalny, pozwalający wykorzystać dostępną przestrzeń. Poza tym masz możliwość zakupu naczynia szklanego, jak i ceramicznego. Przezroczyste produkty ze szkła mają tę zaletę, że widać przez nie, czy na przykład zapiekanka jest dobrze wypieczona u dołu. Z kolei ceramiczne, kolorowe wyroby mogą się niekiedy lepiej prezentować na stole. Jeśli więc planujesz podawać jedzenie w tym samym naczyniu, w którym było ono robione, warto zastanowić się, czy bardziej podoba Ci się wizja serwowania go w przezroczystym czy jednak bardziej zakrytym produkcie.

 

Jakość wykonania

Oczywiście, bardzo istotna jest również jakość i solidność, z jaką naczynie zostało wykonane. Już po jego wyglądzie możesz stwierdzić, czy warto w nie zainwestować. Nie powinno mieć ono żadnych rys ani innych uszkodzeń.

 

 

Post Author: Porucznik Borewicz