Czy wykonanie naczyń wpływa na smak potraw?

W sklepach możesz natrafić na wiele rodzajów produktów do przyrządzania, jak i serwowania potraw. Mogłoby się wydawać, że wybór koloru czy materiału, z którego są one zrobione, jest tylko kwestią gustu. Wbrew pozorom jednak to, jakich naczyń używamy, może wpływać na odczuwane przez nas smaki.

 

Odpowiednie przygotowanie posiłku

Chcąc cieszyć się smacznym posiłkiem, przede wszystkim musisz go odpowiednio przygotować. Podstawą jest dokładne mycie patelni czy garnków, a także talerzy, na których jedzenie będzie serwowane. Niedomyte wyposażenie będzie bowiem negatywnie wpływać na smak potraw. Poza tym warto wiedzieć, że część materiałów, z których wykonuje się naczynia, również nie jest obojętna dla naszych wrażeń smakowych. Przykładem może być naczynie żaroodporne zrobione z żeliwa. Z takiego wyposażenia do przyrządzanego dania uwalnia się żelazo, co nie jest oczywiście negatywnym zjawiskiem. Warto jednak mieć na uwadze, że mięso upieczone na przykład w naczyniu ceramicznym będzie mieć nieco inny smak.

Jedzenie – uczta dla zmysłów

Na odbiór smaku wpływają nie tylko nasze kubki smakowe, ale również zmysł wzroku. Udowodniono, że używanie noża powoduje na przykład, iż potrawy wydają się bardziej słone niż wtedy, gdy nie jest on wykorzystywany. Nawet kolor czy wielkość talerzy sprawia, że jedzenie jest odbierane przez nas jako bardziej lub mniej syte (wielkość naczyń), albo bardziej słodkie lub słone (kolor). Warto mieć na uwadze te kwestie, szczególnie wtedy, gdy zależy nam na oczarowaniu potrawami gości.

Post Author: Porucznik Borewicz