Jak wybrać najlepszy rozmiar naczyń żaroodpornych?

Dobre wyposażenie kuchenne powinno posłużyć przez długi czas. Warto więc wybierać produkty nie tylko solidne, ale również dostosowane do własnych potrzeb. Dzięki temu gotowanie będzie po prostu przyjemniejsze, a konkretne naczynia czy akcesoria lepiej spełnią swoją funkcję.

 

Jedno naczynie lub cały zestaw

W zależności od tego, jak często lubisz przygotowywać zapiekane potrawy, może przydać Ci się różna ilość i wielkość naczyń żaroodpornych. Jeśli gotujesz dla rodziny, to na pewno będziesz potrzebować przynajmniej jednego dużego produktu. Czasami nawet i on nie wystarczy, aby wszyscy się najedli. Mając w domu na przykład trójkę nastoletnich dzieci, prawdopodobnie nieraz skorzystasz z dwóch naczyń na raz. Najlepszym rozwiązaniem dla Ciebie będzie więc zakup zestawu produktów, które łatwo będziesz mógł przechować jeden w drugim. Z kolei, jeśli gotujesz tylko sam dla siebie, wystarczy jedno naczynie żaroodporne prostokątne, w którym przygotujesz zapiekankę lub mięso, albo okrągłe – idealne do tart.

 

Ulubione dania z piekarnika

Wybierając odpowiednią wielkość i kształt wyposażenia, warto kierować się między innymi własnymi upodobaniami. Jeśli w piekarniku robisz wyłącznie zapiekanki, to tak naprawdę obojętnie, jaką formę będzie miało Twoje naczynie. Może być owalne, kwadratowe albo o nieregularnych kształtach. Jeśli jednak lubisz różne potrawy, to warto mieć przynajmniej dwa rodzaje form. Z kolei, jeśli nieraz przygotowuje się duże ilości jedzenia, dobrze jest sprawić sobie np. dwa naczynia, które zmieszczą się w piekarniku jednocześnie.

 

Post Author: Porucznik Borewicz