Moda na zdrowy styl życia wciąż trwa. Być może dzięki niej Ty również zapragnąłeś nieco zdrowiej się odżywiać. To dobra decyzja, jednak należy pamiętać, aby nie przesadzać w żadną stronę. Poza tym ważne jest, aby zwracać uwagę nie tylko na to, co się je, ale również jak przyrządza się dane produkty. Konkretne techniki gotowania mogą być bowiem mniej lub bardziej wskazane.
Jaka obróbka jedzenia jest najlepsza?
Standardowo gotujemy poprzez umieszczenie danego produktu w wodzie. Jeśli chcemy, aby zachował on jak najwięcej składników odżywczych, to musimy włożyć go do wody, która już się gotuje. Wtedy dostarczymy z pokarmem więcej minerałów do organizmu. Można też gotować na przykład na parze. Jest to szczególnie zdrowa metoda gotowania, bowiem najcenniejsze składniki odżywcze pozostają w jedzeniu.
Z kolei smażenie nie jest najlepszą metodą przyrządzania posiłków na co dzień. Oczywiście, przygotowanie w ten sposób kotletów schabowych czy innych dań od czasu do czasu nie wyrządzi wielkiej szkody. Warto jednak pamiętać, że szczególnie kaloryczne i niezdrowe jest smażenie na głębokim tłuszczu. Takich dań lepiej się w ogóle wystrzegać.
Pieczeniu poddawane są ciasta, mięsa, ale też zapiekanki i inne dania obiadowe. Naczynie żaroodporne okrągłe może posłużyć nam na przykład do zrobienia różnego rodzaju wytrawnych placków. Warto co jakiś czas zrobić sobie jedzenie właśnie w piekarniku, aby urozmaicić swoją dietę. Należy jednak pilnować, aby danie za bardzo się nie przypiekło, gdyż wówczas już może być ono niekorzystne dla organizmu, mimo że nadal smaczne.