W naczyniach żaroodpornych przygotujesz rozmaite potrawy. Upieczesz w nich mięso, pyszną tartę albo zapiekankę. Jeśli chętnie korzystasz z piekarnika i cenisz zarówno proste, jak i bardziej wymyśle potrawy, to takie wyposażenie bardzo Ci się przyda. Dzięki niemu będziesz mógł poszerzyć swoje menu, a także zaskoczyć gości kreatywnością w kuchni.
Materiały żaroodporne – spory wybór
Naczynie żaroodporne jest wykonywane z różnych materiałów. Można kupić produkty żeliwne, ceramiczne oraz szklane. Każdy z nich ma nieco odmienną charakterystykę. Wyroby z ceramiki oraz szkła będą się świetnie prezentować również na stole jako naczynia do podania zapiekanki czy mięsa. Ponadto nie wpływają one na smak potraw. Nieco inaczej zachowuje się natomiast naczynie żeliwne. Badania wskazują, że żelazo pochodzące z tego typu produktów w trakcie pieczenia przechodzi do przygotowywanych dań. Może to być oczywiście zaletą. Ponieważ żeliwne naczynia są dość grube i zapobiegają przywieraniu jedzenia do ścianek, poleca się je do długiego gotowania. Na co dzień lepiej zaś korzystać z lżejszych i cieńszych naczyń ceramicznych lub szklanych.
Jaki kształt wybrać?
Forma naczyń żaroodpornych także może być różna. Dostępne są produkty okrągłe, prostokątne, jak i wyroby o nieregularnych kształtach. W zależności od tego, co chcesz przygotowywać w danym naczyniu, bardziej przydatny może okazać się na przykład produkt owalny. Warto zwrócić uwagę również na to, czy posiada on rączki, za które będziesz mógł złapać (chociażby przez rękawice kuchenne), aby wygodnie wyciągnąć go z piekarnika.