Jak gotować, aby jeść smacznie i zdrowo?

Poprzedni artykuł poświęciliśmy zasadom, których należy bezwzględnie przestrzegać, jeśli chce się prawidłowo wykorzystać garnek do gotowania na parze. Dziś chcemy odbiec od tematu samego urządzenia i techniki gotowania i opowiedzieć Wam po trosze o produktach, które z powodzeniem można przygotować. Porady te mają na celu, aby Wasze posiłki nie tylko nie traciły cennych składników, ale również były smaczne. Tylko wtedy będziecie mieć pewność, że Wasi najbliżsi zjedzą je bez żadnego wahania.

Jak przyrządzić warzywa, mięsa i inne składniki?

Jeśli chcecie, aby warzywa i owoce nie straciły smaku, koloru i witamin, najlepiej, jeśli będziecie je gotować w całości. Jeżeli jest to niemożliwe, starajcie się dzielić je na jak najmniejsze części, ponieważ tylko wtedy unikniecie utraty cennych składników odżywczych.

Chcąc zjeść smaczną potrawę, nie należy dodawać do wody, która będzie parowała żadnych ulepszaczy w postaci kostek rosołowych, a zamarynować ją przed parowaniem przy użyciu naturalnych substancji, jakimi są sok z cytryny, oliwa z oliwek, czy zioła.

Jeśli chcecie parować mięso, pamiętajcie, aby było dobrej jakości, chude i takie, które nie wymaga długiej obróbki termicznej. Doskonale sprawdzi się tutaj kurczak, czy wieprzowina pocięta na cienkie plasterki. Nie polecamy gotować na parze wołowiny, ponieważ proces jej obróbki jest niezwykle długi. Jeżeli jednak macie dużo cierpliwości, zawsze możecie spróbować.

Pamiętajcie również o tym, aby każdy element serwowanej potrawy dobrze doprawić przed parowaniem. Tylko wtedy będziecie mieć pewność, że jej smak będzie naprawdę imponujący i nawet osoby, które nie wyobrażają sobie obiadu bez smażonego schabowego, będą zajadały się przygotowanymi przez Was daniami.

Post Author: Angela Kusto